Lågtryck i småföretagarbarometern

Småföretagen i Västra Götalands län har fått det allt tuffare. Sysselsättningen faller och konjunkturen är den svagaste sedan 1992, visar den senaste småföretagarbarometern.

Inte oväntat märks avmattningen mest inom tillverkningsindustrin. Maria Derner, regionchef för företagarna Västra Götaland:  

– Just nu har vi en nolltillväxt när det gäller sysselsättning. Det är lika många företag som planerar att öka sin personalomsättning som att minska den. Och det är faktiskt en väldigt ovanlig situation. Vi har haft en sysselsättningsökning under väldigt många år.

Redan i höstas visade enkäten, som drygt 4 100 småföretagare svarat på, den största nedgången sen 90-talets bankkris.

Nu bekräftas och förstärks den bilden. Senaste halvåret har konjunkturen i länet sjunkit till den lägsta nivån sedan 1992. Minskad orderingång, alltså minskad efterfrågan ligger bakom.

En annan tuff bit just nu är företagens svårigheter att få banklån, säger Maria Derner.

Men ljusglimtar finns. 60 procent av företagen i enkäten anser sig ha goda chanser att klara sig bra och till och med växa.

– Det finns många företag som trots allt har goda expansionsmöjligheter. Det kan gälla alla typer av företag. Och för att få en vändning av det här krävs - förutom ökad efterfrågan - att de små företagen får lite mod.

– Om man ser att man har möjlighet att expandera att man vågar ta det steget. Och för det krävs kanske lite lättnader i kostnader. Till exempel en sänkt arbetsgivaravgift.

Nina Sjöman
nina.sjoman@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".