Förslag om skattehöjning ingen överraskning

Den föreslagna skattehöjningen på 25 öre som Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade igår är inte överraskande. Det säger Marie Lindén, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.

– Jag blir ju inte förvånad att det kommer en skattehöjning, det har jag räknat med. Sedan får vi se vad 25 öre räcker till, säger Marie Lindén.

I budgetförslaget finns också besparingar för de kommunala nämnderna, stadsdelsnämnderna får spara 2 procent och övriga facknämnder fem procent.

Och kommunalrådet Marie Lindén som just nu är på tjänsteresa utomlands tror att det blir tufft för nämnderna att klara. Redan nu arbetar nämnderna med att komma i ekonomisk balans Och Elise Norberg Pilhem som är distriktsordförande för Vänsterpartiet i Göteborg håller med.

– Om man nu nästa år ska lägga på nämnderna ytterligare sparbeting, så blir det väldigt tufft. Då har man kanske redan gjort nedskärningar och det finns inte så mycket mer att ta av.

2007 lämnade Vänsterpartiet samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, när vänstern motsatte sig en planerad skattesänkning. Beskedet från den styrande minoriteten igår visar att det kanske hade varit bra att inte sänka skatten då, säger Elise Norberg Pilhem.

– Det är väl beklagligt att de 500 miljonerna som vi kunde haft till de kommunala verksamheterna inte fanns nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista