Hudfläckar specialundersöks

Hudcancer är en de sjukdomar som ökar ständigt och antalet fall har nästan fyrdubblats sedan 70-talet. Och även i år kan alla som är oroliga undersöka sina misstänkta hudfläckar den 11 maj då de flesta av landets hudkliniker håller specialöppet.

– Det vi förväntar oss är att folk som ser över sin hud hemma i helgen och kanske ser något misstänkt, söker vård och kommer till undersökningen och får det här undersökt av en hudläkare, säger John Paoli, hudläkare på Sahlgrenskas hudklinik.

I många fall kan hudcancer botas om det upptäcks i tid och det är just det som är syftet med Euromelanoma Day tidigare kallat för Melanoma Monday, att uppmana fler att söka vård så tidigt om möjligt.

Sedan starten i början av 2000-talet har allt fler engagerat sig i Euromelanoma day och i år kan man boka dessa specialtider på 13 hudkliniker i Västra Götaland. Idag är många medvetna om solens faror och tänker på att skydda sig och Jessica Rånge är en av dem.

– Jag har ganska känslig hy och har tänkt på det mer och mer under de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista