Frölunda vill lämna Elitserien

Frölunda och ytterligare fyra toppklubbar funderar på att hoppa av elitserien och spela i ryska KHL från 2010.

Vid tisdagens ägarmöte med Svenska Hockeyligan (SHL) har  Frölunda Indians, HV 71, Färjestad BK, Djurgårdens IF och Linköping HC meddelat uppsägning av SHL:s nuvarande aktieägaravtal.

Dessutom har klubbarna meddelat att man tänker utreda möjligheterna att starta en ny liga tillsammans med bland annat ryska toppligan KHL från och med säsongen 2010/2011.

Allt detta enligt ett pressmeddelande undertecknat av ordförandena i de sju övriga elitserieklubbarna (Södertälje, Rögle, Modo, Brynäs, Luleå, Skellefteå och Timrå).

De övriga sju har kommit överens om att driva vidare SHL och Elitserien med tolv lag. Skulle de fem lagen lämna kommer dessa att ersättas av fem andra lag från hockeyallsvenskan.

Södertälje tillhör gruppen av klubbar som inte valt att hoppa av.
- Vi vill vara en klubb som utvecklar i elitserien i sin nuvarande form. Vi vill spela i en stark nationell liga, säger SSK:S  klubbdirektör Stefan Jonsson till Radiosporten.

Huruvida de fem toppklubbarna kommer att göra allvar av sina planer att lämna SHL och elitserien eller om det är ett sätt att få bättre villkor i framtida tv-avtal återstår att se. Beslutet gäller inte kommande säsong.

Radiosporten/Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".