Från klassrum till laboratorium

Projektet Molekul jobbar för att främja skolelevers intresse för natur och teknik. De reser nu runt och besöker skolor i Göteborgsområdet.

På måndagen var det eleverna i klass 5-6 Grön på Himlaskolan i Ale som fick en annorlunda start på veckan

Eleverna tar på sig vita rockar och blå gummihandskar och deras klassrum förvandlas under förmiddagen till ett laboratorium. Klassen får besök av Marie Kannius Janson, forskare i cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs Universitet, och Viktoria Hurtig, pedagog på Universeum. Projektet Molekul har pågått i ett och ett halvt år och under terminen har de besökt sjutton skolor.

Förmiddagen på Himlaskolan går i kriminalteknikens tecken och eleverna får bland annat ta fram sitt DNA ur munceller genom att skölja munnen med en saltlösning.

Efter en liten rast kommer eleverna tillbaka till klassrummet och nu ska de genomföra experiment vid olika stationer, bland annat får de se sina fingeravtryck. Felicia Kellerman berättar vad som händer.

– Man tar sitt finger och geggar runt i ansiktet så man får fett på det, sen trycker man på ett papper. Så har man jod i en burk som man värmer under och så stoppar man ner sina lappar där och då ser man fingeravtrycken, säger Felicia Kellerman.