Protestlista mot Volvos styrelse

Omkring 300 metallarbetare på Volvo Lastvagnar i Tuve samlades under onsdagen utanför Volvos huvudkontor.

Drygt tusen namnunderskrifter finns på den protestlista som under onsdagen lämnades över till ledningen med krav på att varslen om uppsägningar dras tillbaka, eller att styrelsen skall avgå. Ari Lehto var en av dem som tog sig till huvudkontoret.

– Jag kom upp hit bara för att jag är förbannad. Här har man jobbat i trettio år och så har man hjälpt till att jobba ihop de stora vinsterna de dragit fram under åren, och så lönar de oss med att varsla oss. Det verkar som att det bara är vi metallare som skall klä skott för det här, säger Ari Lehto.

Hur arg är du?

– Jag är väldigt arg, säger Ari Lehto.

Christer Lindsjö, gruppledare för grupp 31 på Volvo Lastvagnar i Tuve, berättar att nästan alla anställda skrivit under en namninsamling.

– Jag tror vi har samlat in 1014 namnunderskrifter, och då pratar vi om 99 procent av de anställda, berättar Christer Lindsjö.

Tidigare under onsdagen kom Volvos vd Leif Johansson till Tuvefabriken för att tala med alla på verkstadsgolvet.

Hur var stämningen då?

– Om man är lite snäll och diplomatisk kan man säga att han inte fick några nya kompisar i alla fall. Han blev till och med utbuad redan innan han hade börjat tala, säger Christer Lindsjö.

Vad hade han att säga?

– Han körde det vanliga pratet om att aktieutdelningar måste finnas för att aktieägarna skall få sitt till dels, och att det här styrs av aktier. Jag tycker att aktieägarna delvis också är ägare till det här företaget. De bör också ta sitt ansvar för hur det ligger till. Skall man skörda någon gång i framtiden så kanske man skall så lite grand också. Nu försvinner ju garanterat en massa kunnigt folk från Volvo och det kanske börjar bli ett lite dåligt rykte för Volvo. Så det är kanske inte de personerna som kommer tillbaka och ber på knäna sen när det är högkonjunktur igen, säger Christer Lindsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista