Frölundas ekonomi

Skarp kritik mot passiva politiker

Politikerna i Frölunda stadsdelsnämnd får kritik av stadsrevisionen för att ha varit allt för passiva när det handlar om stadsdelens ekonomi.

Problem fanns redan för två år sen och därför borde politikerna ha agerat mer förra året, anser stadsrevisionen.

– Det gick från mars ända till oktober utan att vi har sett att några åtgärder vidtogs. Detta är naturligtvis alldeles galet i en tid när man ska vara skärpt gällande den ekonomiska uppföljningen, säger Arne Hasselgren, socialdemokrat och ordförande för stadsrevisionen i Göteborg. 

Det är egentligen inte underskottet som sådant som stadsrevisionen är kritisk till. Det rör sig bara om en knapp miljon, då Frölunda stadsdelsnämnd löst en del med sitt eget kapital.

I stället handlar kritiken om passivitet. Politikerna borde fattat beslut för att få ekonomin i balans mycket tidigare under 2008, menar stadsrevisionen.

Så här säger Sören Björkman, socialdemokratisk ordförande i Frölunda stadsdelsnämnd, om kritiken.

– Man kan väl säga att vi borde tagit beslut tidigare, men vi trodde väl att de beslut vi tagit innan skulle ge större resultat än vad det senare visade sig, när vi fick augustirapporten.

Har ni varit för optimistiska?

– Det kan väl hända, vi har väl helt enkelt trott att de beslut vi tagit skulle ha större verkan, säger Sören Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".