Cortègen firar ett sekel

I år firar Cortègen 100 år och i kväll kvart över sex drar byggarna ut på Göteborgs gator med sina ekipage. Elva personer har arbetat heltid sedan januari med förberedelserna och omkring 800 chalmerister är med och bygger vagnar.

En av dem som byggt vagnar i år är Axel Jarenfors som har varit med och byggt en rullande bastu.

– Först byggde vi en bastu i trä med plastfönster. Vi hade med oss ett vedeldat aggregat som nu är installerat och klart att köra igång. Sedan byggde vi en ram av metallbalkar och satte på hjul och styrning, säger Axel Jarenfors, som läser teknisk matematik på Chalmers.

– Vi har fått en motor som vi har kopplat in och testat och den driver hela konstruktionen. Vi har byggt bromssystem och styrsystem. Styrsystemet behöver kalibreras lite och det gör vi nu på förmiddagen, säger Axel Jarenfors.

Vad är det för sorts motor?

– Det är en motor från en stenkap som vi har kopplat in. CCC, Chalmers Cortège Committé, ger oss alla möjliga sorters motorer och allt går att använda.

Har ni provat så att bastun fungerar?

– Ja, den fungerar utomordentligt bra, det är nästan så det blir för varmt.

Vilka ska sitta i bastun?

– Det är inte helt bestämt än. Förmodligen kommer det vara lite ruljans mellan de som sitter inne, den som kör och de som går bredvid och svalkar sig.