Medling allt vanligare

Intresset för medling dvs att gärningsmän och brottsoffer möts har ökat. Antalet ansökningar i Göteborg har fördubblats sedan förra året.

– Medling är ett nytt begrepp, en ny profession och vi är inte så vana vid att ge tillbaka konflikten till den som äger den. Ofta så är man van att samhället ställer upp och rättar till, säger Angelique Fors som arbetar som medlare.

Förra året kom det in runt 17 medlingsasnökningar i månaden och i år handlar det om 30 ansökningar.

Efterfrågan ökar både från vuxna och unga men i nulläget så erbjuds det medling enbart för ungdomar i Göteborg och ett ökat intresse märks också bland myndigheter så som polis, åklagare och skolan.

Intresset har ökat i andra delar av landet också och en bidragande faktor kan vara dokumentärserien som SVT gjorde om medling. Det är ett bra sätt att nå ut till folk om ett ganska nytt och okänt företeelse.

– Jag tror serien var väldigt viktig just för att visa vad medling är och kan vara.

När det gäller medling så är Norge lite av en förebild och Angelique Fors tror att medling kommer att utvecklas ännu mer och omfatta fler områden i framtiden.

– Man ser redan att intresset för medling och att det förhållningssättet har spridit sig i skolor och i samhället i övrigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".