Lätt köpa sex utan att åka fast

Efterfrågan på att köpa sexuella tjänster via internet är stor, trots att det är straffbart. Det visar Västekots undersökning.

När Västekot lade ut fejkade annonser på nätet om att sälja sex i Göteborgsområdet hörde 70 män av sig bara den första veckan. Så här lät några av dom svar vi fick per mejl:

”Hej! Jag är intresserad av en date med dig! Vad kostar det?”

”Hej. Undrar om du gör enbart avsugning? Ge isåfall lite info om vad som gäller samt pris...”

”Nyfiken svensk samboman här. Ungefär vilka priser gäller?”

”Analsex, är det något du gör? Priser?”

Sådana här mejl får Emma ofta. Emma, som inte vill framträda med sin riktiga röst eller namn, lever på att sälja sex i Göteborg. Hon tycker att det är lätt att få kontakt med sexköpare.

– Ja, väldigt lätt. Jag lägger ut min annons och sedan ringer de.

I år är det tio år sedan sexköpslagen kom. Den gjorde det olagligt att köpa - men inte sälja - sex. För att testa hur rädda sexköparna är för att åka fast så lade Västekot ut fejkade kontaktannonser på olika internetsidor. Där påstod vi att vi var en tjej i 25-årsåldern på jakt efter sexköpande män i Göteborgsområdet. På bara en vecka fick vi in svar från närmare 70 olika män. Intresset för att köpa sex är alltså stort.

Samtidigt åker ytterst få personer dit för sexköp. I hela Västra Götaland var det bara 24 personer som dömdes för köp av sexuell tjänst under hela 2007, enligt den senaste tillgängliga statistiken från Brottsförebyggande rådet.

Trots att Emma har sålt sex i närmare tio år och har flera kunder i veckan har hon aldrig varit med om att någon sexköpare gripits.

– Nej. Och ska jag vara helt ärlig tror jag inte att det kommer hända heller, säger hon.

Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se