EU-parlamentsvalet

Valsamtal ökar intresset i Angered

I Angered har invånarna på måndagen möjlighet att lära sig mer inför det stundande valet till EU-parlamentet. Två av folkhögskolorna i stadsdelen ordnar både politisk debatt och föreläsning.

Satsningen är en del i ett projekt där svenska folkhögskolor försöker öka intresset för EU-valet. Och detta är extra viktigt i invandrartäta områden, där valdeltagandet är ännu lägre än i övriga samhället. Det säger Göran Byhlin som är handledare på Folkhögskolan i Angered.

– Valdeltagandet är alltid lägre i de här stadsdelarna. På nåt sätt måste det anordnas vissa aktiviteter så folk börjar fundera och prata om själva valet, om det ska bli nåt valdeltagande överhuvudtaget, säger Göran Byhlin.

Vid förra valet till EU-parlamentet skilde det tolv procent i valdeltagande mellan inrikes och utrikes födda svenskar, ungefär 40 mot 28 procent.

För att öka intresset arrangerar Folkhögskolan i Angered tillsammans med Mångkulturella finska folkhögskolan en debatt om EU-parlamentsvalet på Blå Stället. Samtliga riksdagspartier medverkar. Dessutom kommer forskaren Hans Abrahamsson från Göteborgs universitet att hålla ett föredrag om demokratin inom EU och hur den påverkar välfärd och hållbar utveckling i Sverige.

Men för den som inte kan något om EU låter det kanske lite svårt?

– Ja, det kanske det gör men det är viktiga frågor. Vi har ju haft diskussionsmöten och debatter på Blå stället tidigare och då har det kommit förvånansvärt mycket folk. Det finns ett intresse av att diskutera politik och aktuella frågor, säger Göran Byhlin.