Få poliser jagar sexköpare

I Hela Västra Götaland jobbar bara fem poliser med att kartlägga sexhandeln - men för dem poliserna ligger det största fokuset på att förhindra människohandel och trafficking.

- Skulle vi jaga en ”vanlig” sexköpare i ett halvår för att den personen sedan ska få ett straff som motsvarar att snatta chokladkakor på ICA - det är inte motiverat att göra så med skattepengar, säger Mats Paulsson, polis på spaningsroteln i Göteborg.

Som Västekot kunde berätta imorse är intresset för att köpa sex stort. När vi lade ut en falsk kontaktannons på nätet där vi utgav oss för att vara en sexsäljande 25-årig kvinna i Göteborg fick vi in ett 70-tal svar från olika män på bara en vecka. Att sexhandeln till stor del flyttat ut på nätet råder det med andra ord inga tvivel om.

För tio år sedan kom sexköpslagen som gjorde det olagligt att köpa - men inte sälja - sex. direkt efter att den infördes minskade sexköpen något - men nu, tio år senare - verkar få vara rädda för att åka fast. Då kan man undra vad en sådan här lag gör för skillnad egentligen. Polisen Mats Paulsson tycker ändå att sexköpslagen är bra.

- Den har ju en jättebetydelse när det handlar om att komma åt trafficking och människohandel. Det finns andra brott att ta i första hand, och då får vi koncentrera oss på de fall där utsatta människor tvingas sälja sex.

Anna Hulusjö är socionom och jobbar på prostitutionsgruppen i göteborg med att ge råd och stöd till kvinnor som jobbar med att sälja sex. Hon skulle vilja se fler insatser som riktas mot att forska kring de sexköpande männen istället för de sexsäljande kvinnorna.

- Jag tycker ofta att man missar de sexköpande männen i debatten, fokus ligger ofta på den säljande parten. Få insatser riktas mot efterfrågesidan, säger Anna Hulusjö.

Sveriges Radios reporternätverk har under några veckors tid klagt ut fejkade annonser på olika internetsidor. Reportrar på 20 olika lokala kanaler har medverkat, och tillsammans har vi fått in närmare 1000 unika svar från män som säger sig vara villiga att köpa sex.

- Det är ingen siffra som gör mig förvånad, säger Patrik Cederlöf, nationell samordnare av arbetet mot prostitution och människohandel, och fortsätter:

- Vi vet att efterfrågan är stor. Men polisen måste prioritera de brott som ger allvarligast straff i första hand.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista