39 apotek i Göteborg säljs ut. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Nästan två av tre apotek säljs

39 apotek i Göteborgsområdet kommer att säljas ut när Apoteket AB blir av med sitt monopol den 1 juli.

Detta enligt ett förslag från bolaget som sköter avregleringen av den svenska apoteksmarknaden.

Bland de apotek som ska privatiseras finns Vasen i Nordstan. Men chefen Johan Malmberg tror inte att det kommer innebära några större förändringar. 

– Vi får en ny ägare som betalar våra löner. I övrigt tror jag inte att det kommer märkas så mycket för kunderna. Det kommer att bli lite fler apotek men vi här jobbar på som vanligt.

24 apotek i Göteborg och 15 stycken i kranskommunerna kommer att få nya ägare med start den första juli, då den borgerliga regeringens avreglering inleds. I Sverige finns idag nästan 950 apotek som drivs av staten genom Apoteket AB. Snart finns det bara 330 kvar, resten ska privatiseras och drivas vidare av små, medelstora och stora bolag.

Vad detta innebär för verksamheten på sikt vet inte Johan Malmberg på apoteket Vasen, men han säger att all personal kommer att få stanna kvar. Än så länge alltså.

– I dagsläget ja. Sen är det ju en fråga om vad som händer på marknaden, om apoteken kommer att växa eller krympa och så vidare. Men det är ingeting vi kan sia om idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".