En av affischerna som ska locka väljare till EU-valet. Foto: Göteborgs Stad.

Kampanj ska locka till tidig röstning

Göteborgs Stad storsatsar nu på att få folk att förtidsrösta till Eu-parlamentsvalet den 7 juni.

Göteborgs Stad storsatsar nu på att få folk att förtidsrösta till Eu-parlamentsvalet den 7 juni.

Inom kort kommer en reklamkampanj för valet att lanseras. Samtidigt ska över 50 röstningskontor ställas upp runt om i Göteborg veckorna innan valet, för att locka väljarna till valurnorna. I det förra EU-valet, 2004, deltog 148.400 göteborgare, vilket motsvarar 40,4 procent av de röstberättigade. Den siffran ska bli bättre i år.

Mellan 1-1,5 miljoner kronor kommer Göteborgs stad att lägga på att få invånarna att rösta. Via reklamfilmer på biografer, annonskampanjer i tidningar och reklamplatser på bussar ska ingen kunna undgå att det är val den 7 juni.

– Det kommer märkas, det kan jag lova, säger valchefen Bill Werngren.

Efter alla nedskärningar inom Posten är det sen riksdagsvalet valet 2006 numera kommunernas ansvar att arrangera förtidsröstningen, och där har Bill Werngren och hans kolleger på Valnämnden en särskild taktik.

– Vi kommer sätta upp ett flertal nya röstningskontor, på platser där mycket folk rör sig.

På ett 50-tal olika platser, som till exempel Hammarkullekarnevalen, i Nordstan, på Linnéplatsen, vid Stora Teatern, i Fokus Affärscentrum och i Eriksbergs Köpcentrum kommer väljarna kunna förtidsrösta mellan den 20 maj och den 6 juni.

Och bland de göteborgare i Nordstan som Västekot pratar med tas satsningen på att flytta ut förtidsröstningslokalerna emot väl.

– Jag tycker det låter bra, för det kan vara lite omständigt att behöva ta sig till en vallokal på själva valdagen då man kan ha annat för sig, säger Mirre Öhlin.

- Den som har ett heltidsjobb kanske lättare hinner med att rösta om det finns en vallokal på en sådan här plats, säger Reza Mohammadi.


Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".