Den riksbekanta stör som fångades i Kalmarsund har nu flyttat in i akvariet på Universeum. Stören får sig ett bett i stjärtfenan av skäggdoppingen 'Glufse'. Foto Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Stören Putte har kommit hem

Stören Putte fick en enkelresa från Öland till Göteborg. Där väntar en tillvaro i vetenskapscentrumet Universeums akvarium för den mycket ovanliga fångsten.

Fisken hamnade i ett fiskenät utanför Öland i påskas, och i de trakterna borde den inte finnas. Stören har ansetts utdöd i Östersjön i 100 år. Troligen var det klimatförändringar som gjorde att den försvann, och enligt forskarna ska den inte finnas där nu för tiden. Därför flyttades den.

– I Östersjön vill man bara ha arter som varit där från början, den europeiska stören och den nordamerikanska stören. Troligen är det här en rysk stör, sade Daniel Simonsson, akvarist på Universeum, när stören visades upp för pressen på tisdagen.

Han transporterade fisken i bil med vattentank till Göteborg, en resa på sex timmar.

Om den fångade stören är en herre eller dam vet man inte, men fiskaren som fångade den döpte den i alla fall till Putte.

– Så vi får väl fortsätta att kalla den för det, säger Daniel Simonsson.

En stör kan bli gammal, uppåt hundra år. Den här stören bedöms vara omkring fem år.

I akvariet fick Putte en nyfiken kompis, skäggdoppingen Glufse.

– Glufse tror att det är han som bestämmer i akvariet, och han brukar jaga de nya fiskarna, avslutar Daniel Simonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista