Facket kritiserar skolbesparing

Lärarförbundet reagerar nu hårt på att Gunnareds stadsdelsnämnds planerade besparingar slår mot skolan.

Besparingarna på 31 miljoner kronor på fem år innebär bland annat att Gunnaredsskolan läggs ner och att eleverna måste flytta till Vättleskolan.

– Det är fruktansvärt att man drar ner på barnen i Gunnared och i hela Göteborg. Att barnen får betala för krisen och att skolan får stå i skottgluggen, säger Eva Holmén ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

Hur ser det ut i Göteborg i övrigt?

– Det är mycket dystert, men det kommer i olika takt. Det vi vet nu det är Gunnared och Biskopsgården och det har diskuterats i Tynnered om man ska lägga ner en skola. Så det finns stor oro.

Vad får det för konsekvenser?

– Alla barn får större grupper. Det är en av framgångsfaktorerna vid inlärning att man kan se varje barn och att man har mindre grupper. Sedan får man kanske byta lärare för att de som inte har så lång anställningstid i skolan måste lämna klassen.

Vad vill ni göra åt det här?

– Vi vill att kommunen ska titta på sin budget igen och se vad man kan satsa på skolan. Det låter kanske otroligt, men vi vill att man i varje fall inte gör nedskärningar i skolan och det ska vi tala om för kommunpolitikerna, säger Eva Holmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista