Västra götalandsregionen

Underskott på 900 miljoner

Politikerna i Västra Götalandsregionen lämnar dystra besked om budgetunderskott för i år och kommande tre år. Och underskottet inom sjukvården är stort.

– Underskottet är på 900 miljoner, säger Johnny Nilsson (S) ordförande i ekonomiutskottet.

Hur kunde det bli så?

– Framförallt handlar det om det allmänna sysselsättningsläget. Alltså minskade skatteinkomster, säger Johnny Nilsson.

Trots att Västra Götalandsregionen under förra året hade en god ekonomi med ett överskott på 777 miljoner så förväntas underskottet i år alltså bli 900 miljoner kronor och i det är regeringens tillskott av särskilt öronmärkta pengar för att korta väntetiderna inräknade. Också de kommande tre åren väntas stora underskott. Men enligt Johnny Nilsson så kommer inte den dåliga ekonomin medföra några drastiska förändringar i vårdkvaliteten de närmaste åren. Regionen har sparat under högkonjunkturen och i kassan finns drygt fyra miljarder kronor.

– Vi tittar på andra områden att effektivisera. Där vi tror att vi kan tjäna penger. Det finns ett antal områden vi kan tjäna pengar på, säger Johnny Nilsson.

Kan man förvänta sig en skattehöjning framöver?

– Det kan inte jag bedöma nu, säger Johnny Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista