Bostadsstiftelse följer inte reglerna

Robert Dicksons stiftelse, ett av landets största och äldsta bostadsstiftelser med 900 lägenheter i centrala Göteborg, följer inte sina stadgar, där det står att mindre bemedlade familjer i arbetarklassen ska bo i stiftelsens hus.

Det skriver Länsstyrelsen i en tillsynsrapport.

– Så som det har varit hittills så har man haft en bostadskö och så plockar man efterhand lägenheterna till de som står i kön, oavsett inkomst och ekonomisk situation. Så kan man inte göra och man får inte göra så. Därför måste styrelsen i fortsättningen göra en prövning av vad hyresgästen har för inkomster, säger Levi Järv på Länsstyrelsen.

Hos Robert Dicksons stiftelse i Göteborg ska det bo ”mindre bemedlade personer från arbetarklassen”. Någon sådan prövning av de bostadssökande görs inte idag. Men nu måste stiftelsen börja följa sina stadgar och se till att det är just den gruppen som får lägenheter, menar Länsstyrelsen. Alternativet är att ansöka hos Kammarkollegiet om att få stadgarna ändrade.

Stiftelsens vd Toni Rångeby säger att stiftelsens ledning sedan femtiotalet betraktat den som ett vanligt allmännyttigt bostadsbolag.

– Det här är ju en långsiktig utveckling som varit i stiftelsen. Det har skett små successiva justeringar över tid. Det är ju inte så att man rätt över har sagt att ”nej nu gör vi så här istället”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista