Facket kritiskt till uppsägningar

Fackförbundet SEKO på Telia Sonera är mycket kritiskt till företagets planer på att säga upp 120 personer i Göteborg och 700 totalt i landet.

Enligt facket har alla anställda fullt upp att göra, och belastningen riskerar därför att bli för stor på de som blir kvar efter uppsägningarna.

– Redan nu ser vi att övertidsuttaget ökar. Hur ska vi kunna förklara för våra medlemmar som får stanna att de ska fortsätta göra sitt eget jobb och samtidigt jobba för de som sägs upp?

638 av de 700 anställda som ska sägas upp i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och Kalmar jobbar i Telia Soneras bredbandssektor. Där ingår också den vanliga telefonin, alltså den som går via de gamla hederliga telejacken i din lägenhet. Anledningen till neddragningarna är enligt företaget att man inte är lika effektivt som sina konkurrenter. Men blir man automatiskt mer effektiv med mindre personal, undrar Anki Gerdin.

– Rent ekonomiskt förstås väl jag också att det är enkelt att spara pengar genom att göra sig av med personal. Arbetsgivaren säger ju också att det är ekonomin som är problemet. Men för att bli effektiva tror vi och våra medlemmar att man istället måste se över den plattform och den teknikpark som finns i företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista