Barn designar papperskorgar

Nu är det dags igen för Göteborgs världsunika så kallade barnval. Senast var det en fantasifull spårvagn med djungeltema som röstades fram som Barnens val, och i år står det mellan tre olika designförslag på papperskorgar.

– Huvudsyftet är att lyfta fram demokratifrågan, se till så att våra barn och ungdomar får möjlighet att resonera och förstå sig på och vad som händer vid ett val och hur det går till. Men också se effekterna vad som händer efter man har röstat. Just nu har vi valt att ge möjligheten att forma hur papperskorgarna ska se ut. Det är ett skäl till att vi vill lyfta upp det här med nedskräpningen.

Sa Per Svensson, ordförande i valnämnden. Projektet riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år och kommer att resultera i 150 stycken nya papperskorgar med en demokratiskt vald design. Papperskorgarna skiljs åt med olika namn och färger och man kan rösta mellan en gräsgrön Per, en morotsfärgad Sara eller en turkosblå Klas. Dessutom har de fått varsin rimvers som ska uppmuntra alla i Göteborg att slänga sitt skräp på rätt ställe.

På Gustaviskolan i Göteborg finns ett gäng 10åringar som ser röstningen som ett självklart val och de verkar redan fått en favorit.

– Klas, det var fint och så tyckte jag att ramsan var bra - ”tänk att alla gör som Klas, pantar alla burkar och glas”.

– Klas var bäst för att den hade fin färg.

– Och jag tyckte också Klas var bäst, det var ett bra rim på den.

– Jag tyckte Klas var bäst för att det var en bra ramsa och det var en bra färg.

Varför tycker du inte om dem andra?

– Jag tycker inte att de passar.

– Jag tyckte att Sara inte rimmade lika bra och Per rimmade inte heller lika bra, men Per var rätt fin.

Carolina Andréasson

carolina.andreasson@sr.se