Dicksons stiftelse vill ändrar stadgarna

Bostadsstiftelsen Robert Dicksons Stiftelse ger nu svar på länsstyrelsens kritik om att man inte följer stadgarna när man upplåter lägenheter.

Stiftelsen är en av landets största och äldsta bostadsstiftelser med 900 lägenheter i centrala Göteborg.  

Enligt P1 programmet Kaliber , som sänds i morgon , ska mindre bemedlade familjer från arbetarklassen ha företräde till lägenheter. Så är det inte idag.  

Kommunalrådet Mats Arnsmar som är socialdemokratisk ledamot i Robert Dicksons Stiftelse tycker att stadgarna är otidsenliga och bör göras om.

Ett försök gjordes redan på 90-talet:  

– Vi har gjort ett försök att ändra stadgarna eftersom de är skrivna 1856.  Problemet är att man får ställa sig i en kö och då är man kanske arbetare. Man kanske jobbar på Volvo.  

Efter 6-7 år i kön har man kanske blivit arbetsledare och kanske även gjort karriär med höjd lön och annat. Ska vi då säga till dem: tyvärr du kan inte få lägenhet här?

Det är i teorin väldigt lätt att säga att det bara ska vara arbetare men vem är egentligen arbetare idag? En lägre tjänsteman vid kommunen?

– Så du menar att Robert Dicksons önskan inte går att uppfylla i dagens läge?

– Nej ,det var därför vi försökte ändra stadgarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".