Museum med nostalgi i fokus

I dag öppnade ett nytt museum i Gamlestaden som sätter fokus på 50- och 60-talen. Nostalgicum är namnet på museet, som innehåller allt ifrån tidstypiska möbler till påminnelser om storpolitiska världshändelser.

– Det här var en tid då allt var möjligt. Vi liksom flög fram i livet, säger Gundel Hedlund, verksamhetsansvarig för den ideella föreningen Kretsloppet, som står bakom utställningen.

Den tidsandan har folket bakom nostalgicum velat återskapa i museet på byfogdegatan. Och det känns faktiskt lite som att sätta sig i en tidsmaskin och färdas tillbaka 50-60 år i tiden i museet. I det ena rummet ligger kittyböcker och samlingsskivor från Radio Luxemburg, i det andra samsas bilder på Ingo med peruker med den ena 60-talstypiska frisyren efter den andra. Utställningen har tidigare funnits i Stenungsund, där den var välbesökt. Och nu flyttar den permanent in i Gamlestaden, enligt Gundel Hedlund.

– Det här påminner mig om min barndom, konstaterade en av besökarna på invigningsdagen, Rose-Marie Österberg.

Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista