Tio kronor för tunnelkörning

Det kommer att kosta 10 kronor att åka genom den planerade Marieholmstunneln, säger det finansieringsavtal som nu ligger på politikernas bord.

10 kronor per resa genom Marieholmstunneln och max 300 kronor per månad - det är förslaget som nu ska godkännas av berörda kommuner, regionen, näringsdepartementet och Vägverket.

För tunga fordon (över 3,5 ton) blir avgiften 50 kr/passage och max 1500 kronor/månad. Miljöfordon kommer inte att undantas.

Om alla är eniga om finansieringen före 1 juni kan Marieholmstunneln börja byggas redan nästa år. När den är klar är tanken att samma avgift ska tas ut i Tingstadstunneln, men rent juridiskt är avgiften i Tingstadstunneln att betrakta som skatt.

Avgifter i 25 år ska betala två tredjedelar av den 500 meter långa tunneln, det vill säga 2,3 av 3,5 miljarder kronor. Avgifterna ska dessutom slussa 40 miljoner kronor om året till bättre kollektivtrafik, totalt en miljard kronor under 25 år.

Bland annat diskuteras tätare turer och bussfiler genom Tingstadstunneln.

Finansieringsavtalet kommer upp till beslut i Göteborgs kommunstyrelse onsdagen 27 maj.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista