Truliga tonårsminer på Valand

Valands konsthögskolas linje för fri konst har just öppnat sin avgångsutställning ”Oh no long day”. Där ses allt från konstverk av päls och fjädrar till tavlor ritade i kol.

I den fria konsten ryms både myter, mansroller och tonårsflickor som teman. Elin Bengtsson har tecknat ansiktsuttryck på unga tonårsflickor.

– Jag har byggt upp det som ett flickrum med skrivbord, och på skrivbordet ligger det massor av blyertsteckningar som klättrar på tapeten och längst upp hängande på borden hänger det åtta stycken större, inramade kolteckningar.

Och alla har den där truliga minen.

– Ja, det är något slags mentala självporträtt av hur det kändes att vara i den åldern. Så deras ansiktsuttryck representerar nog mer hur de känner sig.

Elin Bengtsson är en av femton elever som ställer ut i avgångsutställningen på Valands konsthögskola. Som rymmer bland annat myter, vardag, mansroller och våld.

Kandidatstudenterna i fri konst på skolan vill inte gärna förklara sin konst.  Elin Bengtsson med sina tecknade tonårsflickor tillhör undantagen och förklarar sina truligt tecknade flickor.

– Det är mycket med det här att man är fast mellan att vara barn och vuxen, att vara trotsig, att vilja klara sig själv och inte kunna, att vara ganska dålig på dels det här med utseende, att man inte har hittat någon form av stil över huvud taget än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista