Parasitsjukdom hotar grönfinken

Den parasit som dödade grönfinkar i bland annat Halland förra sommaren har på nytt börjat spridas bland de här småfåglarna.

Rapporter om sjuka och döda finkar har senaste veckan kommit in till Statens Veterinärmedicinska Anstalt från flera håll i sydöstra Sverige. Och biträdande statsveterinär Erik Ågren tror inte att smittan gör halt där.

– Nej, det tror vi inte. Att det har börjat på Gotland är nog bara början. Vi räknar med att det här sprider sig både västerut och norrut så att det blir samma utbredning som förra året.

– Vi får väl betrakta att det här är en smitta som finns i grönfinkpopulationen och liksom förra året så sågs det på fler och fler ställen, säger Erik Ågren. 

Det är bara ett år sedan den här parasiten, som orsakar kraftiga inflammationer i fåglarnas svalg, spred sig till Skandinavien och Sverige.

När grönfinkar ibland annat Halland drabbades förra sommaren var det första gången parasiten rapporterats utanför England, där den funnits sedan år 2000.

Forskarna misstänker att smittan burits hit av flyttande fåglar och att parasiten nu tycks ha fått fäste här, och det kan bero på klimatförändringarna.

– Det är intressant att det ständigt hittas nya sjukdomar och en del parasiter, det är väl populärt att anklaga klimatförändringar men det kan vara sådant som gör att vissa fåglar stannar längre i Sverige och att de inte flyttar lika långt. Det kan göra att man får in nya smittor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista