Omöjligt bekämpa gängkriminalitet

Det kan bli omöjligt att bekämpa gängkriminaliteten om justitieombudsmannen JO får igenom förslag på skärpta regler för att skapa absolut rättssäkerhet i våra domstolar. Om namnen på vittnen och uppgiftslämnare alltid måste utelämnas så finns stor risk att de inte vågar tala. Det säger docenten i sociologi vid Göteborgs universitet Micael Björk.

Västekot har pratat med Micael Björk. Som första forskare i Sverige har han nära följt Göteborgspolisens arbete mot gängbrottslighet. Han har sett deras dagliga vedermödor för att få upplysningar som leder rätt.

Har man med så grova brottslingar att göra kan det vara förenat med livsfara att tala. När JO vill att allt i en brottsutredning redovisas, även namnen på dem som ger små fingervisningar så befarar han ökad tystnad.

Eller så måste man bygga ut det dyrbara vittnesskyddsprogrammet med skyddade identiteter, boenden och bevakning.

Björk ser att polisen i Göteborg på senare år börjat dra åt samma håll på alla nivåer, från gängpoliserna upp till länskriminalen, och att de fått en allt större kunskap om gängen och hur nyrekrytering och träning inför medlemskap i dem sker.

Därför tycker han också att den operativa ledningen ska ske lokalt. Alltså att exempelvis Göteborgspolisen ska besluta när man ska slå till och inte ett operativt råd från Rikskriminalen i Stockholm där man rimligtvis inte kan ha detaljkunskaper om vilka i gängen som är brottsaktiva vid tillfället.

Även om han tycker det är bra att polisen tillsammans med Tullen, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Kronofogden samarbetar i rådet så är det polisen lokalt som vet när det är dags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista