Patient låg fastspänd i 64 timmar

Socialstyrelsen kritiserar psykiatrin på Östra sjukhuset och kräver att avdelningen skärper sina rutiner för fastspänning av patienter som tvångsvårdas. Bland annat lyfts ett fall fram där en patient låg fastspänd i 64 timmar.

Socialstyrelsen har granskat två fall där patienter låg fastspända alldeles för länge.

Det första fallet handlar om en patient som den 9 mars lades i bälte efter att ha låst in sig på sitt rum och vägrat öppna. Fastspänningen pågick i 21 timmar. Anteckningar saknas i journalen om det gjordes någon bedömning av fortsatt fastspänning efter 4 timmar vilket är regel.

En månad senare angrep en patient en sjuksköterska, patienten lades efter det i bälte i hela 64 timmar med endast tre läkarbedömningar vilket är alldeles för lite enligt Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen vänder sig inte emot fastspänningen i sig utan om vilka bedömningar som gjordes av behovet av fastspänning.

Socialstyrelsen kräver att sjukhuset innan 22 juni redogör hur man ändrat sina rutiner för att behandla fastspända patienter på ett korrekt sätt.

Socialstyrelsen vill att verksamhetschefen ska följa de regler som finns om fastspänning, bland annat dokumentera bedömningar och beslut om fastspänning i patientens journal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista