Synskadade testar tillgängligheten

”Operation utrop” heter tillgänglighetskampanjen som Unga Synskadade i Storgöteborg smygstartar idag. Den landsomfattande kampanjen startar i mitten av juli men redan idag satte sig ett tjugotal unga synskadade på olika fjärrbussar för att kontrollera om de automatiska destinations- och hållplatsutropen fungerar på bussen.

– Vi kommer att hålla på i ungefär tre timmar. Fyra mindre grupper åker åt olika håll bland annat från Trollhättan, Stenungsund och Ljungskile, säger Josefine Bergstrand, politisk ombudsman för Unga Synskadade.

Varför gör ni det här just nu?

– Nyligen skickade Västtrafik ut en lägesrapport om sitt arbete med tillgänglighet och i den skriver de att de inte kommer att hinna färdigt innan 2010 vilket de har lovat. Och framförallt har de valt att prioritera bort landbygdsbussarna för att de anser att inte lika många är i behov av tillgänglighet på landsbygden som i städerna.

Vad innebär det för er?

– Det innebär att vi inte kan använda oss av kollektivtrafiken på jämlika villkor med fullt seende personer. Och om det inte fungerar på landsbygden innebär det att vi bara kan bosätta oss i städer där tillgängligheten fungerar, och det är ju diskriminering i sig.

Det är cirka två hundra unga synskadade i Västra Götaland som är helt beroende av destinations- och hållplatsutrop för att kunna resa med landsbygdsbussar och fjärrtåg. Och tanken är att dagens kontroller ska avslöja hur tryggt är det för en synskadad att åka kollektivt till orter utanför Göteborg.

Men förväntningarna på att det kommer att fungera är ganska små, säger Josefine Bergstrand.

– Vi är väl lite skeptiska till att vi får något annat än ett negativt resultat, men det återstår att se, vi hoppas att vi blir positivt överraskade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista