Babak utvisas efter nio år i Sverige

Babak Kaveh, 30, har varit i Sverige i nio år, men ska nu utvisas till Iran. Det upprör hans vänner på Billströmska folkhögskolan på Tjörn, som igår demonstrerade i Göteborg för att väcka debatt om svensk asylpolitik.

Tinnice Saksaether är en av de engagerade eleverna på Billströmska folkhögskolan.

– Vi vill belysa Migrationsverkets sätt att behandla sina asylsökanden och just i det här fallet vill vi belysa Babak Kavehs fall, han har bott i Sverige i nio år och nu efter så lång tid har han fått utvisningsbeslut, säger Tinnice Saksaether.

Ett hundratal personer deltog i fredagens demonstration för att belysa Babak Kavehs situation. Sedan han kom till Sverige har han ansökt om asyl ett flertal gånger.

I april fick Babak Kaveh reda på att han skulle utvisas och eleverna på Billströmska folkhögskolan menar att Migrationsverket tagit utvisningsbeslutet på felaktiga grunder.

– Den ena punkten är att han har hållit sig gömd i fyra år, vilket inte stämmer för under de fyra åren har han varit en offentlig person. Han har tagit körkort, betalat skatt och startat företag. Dock har han inte varit kontaktbar under 16 månader, men det är skillnad på 16 månader och fyra år, säger Tinnice Saksaether.

Från Migrationsverket meddelar man att det finns problem i Iran när det gäller mänskliga rättigheter. Migrationsverkets presschef Johan Rahm säger också att så som lagstiftningen ser ut nu, så har man liten möjlighet att ta hänsyn till hur länge en asylsökande varit i Sverige när man avgör om personen ska få stanna. Det är behovet av skydd som avgör.

Enligt Tinnice Saksaether riskerar Babak Kaveh mycket om han återvänder till Iran eftersom han varit politiskt aktiv i landet.

– Om han skickas tillbaka så väntar med all säkerhet ett fängelsestraff, förmodligen tortyr och i värsta fall döden, på grund av att han har kämpat mot regimen och för grundläggande mänskliga rättigheter och demokrati, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista