Försurningen minskar i våra vatten

En kraftig återhämtning av försurade vattendrag har skett i Västra Götaland och kalkningen har minskat avsevärt under de senaste åren. Fredrik Nilsson, ansvarig för kalkningsverksamheten på länsstyrelsen, ser en stadig förbättring och våra vattendrag mår bättre idag än tidigare.

– Utsläppen av föroreningar minskade kraftigt under 80- och 90-talet och då föll förbättringen med i sjöar också. Själva kalkningen har blivit effektivare. Vi har en referenssjö som heter lilla Öresjön som ligger strax sydost om Göteborg, som faktiskt har förbättrat sig avsevärt och där det gått från en ganska kraftigt försurning till att vara måttligt försurad idag, säger Fredrik Nilsson.

För tio år spreds ungefär 30 000 ton kalk över våra sjöar och vattendrag, men idag har den siffran minskat till 20 000 ton. Trots att förbrukningen har minskat, ligger kostnaderna ungefär på samma nivå som tidigare med en svag ökning.

– Kostnaderna för kalkning har ökat något under den här perioden, men det beror på den allmänna inflationen, att kostnaderna ökar så att säga.

Ni har inte kunnat spara in någonting, trots att kalkningen har minskat?

– Inte i kronor, men kalkförbrukningen minskar avsevärt. Tyvärr så kommer det som är försurat idag kommer förmodligen förbli försurat under ganska lång tid framöver.

Carolina Andréasson

carolina.andreasson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista