Vänsterpartiet vill höja skatten

Vänsterpartiet i Göteborg vill höja skatten nästa år med en krona. Skattehöjningen motsvarar 150-200 kronor i månaden i vanliga inkomstlägen.

–Göteborg ska ligga i toppskiktet av de kommuner som satsar på välfärden, säger Marie Lindén, kommunalråd för Vänsterpartiet.

Med en kronas höjning går det att undvika större delen av de besparingar som styrande partier (S och MP) kräver efter en planerad skattehöjning med 25 öre, sade vänsterpartiets företrädare på en presskonferens under måndagen.

En sån höjning finns det acceptans för, tror Marie Lindén.

Det handlar om besparingskrav på två procent i stadsdelarna och utbildningsnämnd och fem procent i kulturnämnd, idrotts- och föreningsnämnd och social resursnämnd.

Vänsterpartiet vill "satsa på barn och ungdomar" och garantera stadsdelsnämnderna resurser så att fritidsgårdar och öppna förskolor inte behöver läggas ner, samt inrätta ett kunskapscentrum för barn och unga.

Partiet anser att styrande partier underskattar kommande kostnader för socialbidrag och vill förstärka budgeten med 50 miljoner kronor.

Under pågående kris vill V bygga dubbelt så många bostäder som S och MP - 3000 bostäder om året, varav 1000 i allmännyttan.

– Det kan ske i Högsbo och områden längs spårvägslinjen mellan Angered och centrala Göteborg, sade vänsterpartiets kommunalråd Marie Lindén.

Partiet stöder för övrigt en satsning på utökat skolkort i kollektivtrafiken för ungdomar på kvällstid.

Däremot stryker partiet på grund av krisen sitt tidigare krav på 100 miljoner kronor till kvinnolöner i kommunen och även sitt tidigare krav på 50 miljoner till en "Toyota-modell" inom förskolan (sex timmars arbetsdag kopplat till skiftgång för längre öppethållande).

Vänsterpartiet välkomnar en kommande översyn av kommunens nämndorganisation.

Marie Lindén säger till SR Göteborg att det inte finns några tankar på närmare samarbete med S och MP före valet 2010.

–Det pågår ständigt och jämt en dialog, men vi har inget formellt samarbete och det ser jag inte heller att vi har före nästa val, säger Marie Lindén.

Reporter: Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista