Ingen skattehöjning i borgerlig budget

Den borgerliga oppositionen i Göteborg avstår nu för första gången på länge från att kräva skattesänkningar. Orsaken är kommunens försämrade ekonomi, meddelade fyra borgerliga fullmäktigepartier på en gemensam presskonferens idag.

Oppositionen är också överens om att minska antalet stadsdelsnämnder från 21 till 11 för att på så vis spara minst 100 miljoner kronor. 

S och MP planerar en skattehöjning på 25 öre nästa år, men ingen i oppositionen vågar lova att skattesatsen återställs om de får chansen efter nästa års val.

Ekonomin är för osäker, menar man.

Sänkt skatt och färre stadsdelsnämnder är krav som oppositionen upprepat år efter år.

Men åsikterna har alltid gått isär om hur mycket skatten ska sänkas och hur många stadsdelsnämnder som får finnas.

Nu är enigheten total - oförändrad skatt 2010 och 11 stadsdelsnämnder. 

Men de fyra borgerliga partierna har också var sin önskelista: folkpartiet lyfter fram skolsatsningar, kristdemokraterna elevhälsa och äldrevård, moderaterna ungdomspraktikplatser, för att ta några exempel.

I måndags meddelade vänsterpartiet att man vill höja skatten med en krona nästa år. Styrande partier - socialdemokraterna och miljöpartiet - planerar en höjning med 25 öre.

Sänkt skatt och färre stadsdelsnämnder är krav som oppositionen har upprepat varje år det senaste decenniet.

Moderaterna var helt emot stadsdelsnämnderna från början, men kunde inför förra valet tänka sig fyra-fem regionala nämnder. Numera accepterar M elva stadsdelsnämnder i en kompromiss med övriga borgerliga partier.

Moderaterna har velat sänka skatten mest genom åren, men har ändå menat sig ha reformpengar från tänkta försäljningar av kommunala bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista