Grisarna i Danmark plågas - då ökar importen av danskt griskött

Samtidigt som danska grisar i många fall plågas och vanvårdas svårt, så har Sveriges import av just danskt griskött ökat rejält de senaste åren.

I vissa kommuner i vår region kommer närmare hälften av allt inköpt griskött från Danmark. Kött som senare hamnar på tallrikarna i både skolor och äldreboenden.

- Nu blev det livat här i stallet, konstaterar grisfarmaren Reine Nilsson när han ger mat åt några av de drygt 1400 grisar som han föder upp på sin gård i Säve. Reine har jobbat i över 25 år med grisuppfödning. På sistone har debatten om det danska köttet varit het inom grisbranschen, säger han.

- Det har ju varit frågor hela vintern om hur kommunerna gör i sina inköpsvanor.

I Danmark är djurskyddsreglerna inte lika hårda som i Sverige, men trots det har anmälningarna om vanvård ökat de senaste åren på andra sidan sundet. Rapporter talar om hur danska grisar får sina svansar avklippta för att de tätt packade djuren inte ska börja äta på varandra, och om hur grisfarmare tvingar in grisarna i transporterna genom att slå med rör mot djuren.

Hälften av allt fläskkött som serverades under förra året till svenska skolbarn, äldre och sjuka kommer från Danmark. Det visar svaren från en enkät som Sveriges Radio skickat ut till kommunerna. I Tjörns och Öckerö kommun kom, enligt enkätsvaren till Ekot, 40% respektive 25% av det inhandlade köttet från danska grisfarmare.

- Men de siffrorna stämmer inte med den information jag har, säger Tjörns kommuns kommunikationschef Eva-Karin Ohlsson. Hittills i år har vi köpt in 15% av vårt fläskkött från Danmark, eftersom det inte finns svensk fläskfilé att tillgå.

- Vi har dock inte serverat det köttet ännu.

- Det låter inte roligt att vara gris i Danmark, säger Inga-Lill Siljat, verksamhetschef för kost och lokalvård i Öckerö kommun.

- Spontant så skulle jag vilja se en förändring av våra inköpsrutiner, efter att ha hört er rapportering.

Kocken Kristoffer Hanek lagar mat åt skolelever och pensionärer i Torslanda. Han tycker att det är svårt att veta var köttet som levereras in i hans frys i köket på Nordlyckeskolan kommer ifrån.

- På den här förpackningen står det ju ingenting, till exempel, säger han och snurrar på en kartong med fläskbog på en av hyllorna.

- Man vill gärna servera så bra mat som möjligt, men jag tror att ekonomin går före kvaliteten i många fall.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista