Renovera och spara energi till huset

Renovera din gamla villa och spara energi. På Öckerö har en 70-talsvilla med renoveringsbehov inte bara fräschats upp utan också blivit ett lågenergihus.

– Vi tror att det är ett bra alternativ för framtiden, det vill säga att få låga driftskostnader för huset. Uppvärmningsmässigt ska vi minst ha halverat förbrukningen jämfört med tidigare, säger Ola Henriksson, vd för det företag som ligger bakom renoveringen.

Den vita souterrängvillan på Öckerö var nedgången i vissa fall och det fanns fuktproblem och sprickor i fasaden. Sedan i höstas har villan renoverats och ett antal underleverantörer har bidragit med bland annat nya fönster, solfångare och isolering.

Huset ingår i Västra Götalands demopark för energieffektivt byggande och ska användas som ett inspirationsobjekt för branschen.

Utöver kostnaden för renoveringen kostar energiåtgärderna 200 000 kronor. En kostnad som går att tjäna in.

– Man tjänar så tillvida att man får lägre driftskostnader. Man renoverar ju upp huset så att man får ett högre värde än vad man hade tidigare, säger Ola Henriksson.

Under miljonprogrammet på 60- och 70-talet byggdes inte bara lägenhetskomplex i storstädernas utkanter utan också en hel del småhus. Många av husen har renoveringsbehov och flertalet skulle kunna bli lågenergihus.

– I hela Sverige byggdes det under 70-talet omkring 450 000 hus. Säg i runda slängar att hälften av dem skulle kunna vara intressanta objekt, då pratar vi ändå om över 200 000 70-talsvillor i Sverige, säger Jonas Norrman, som varit rådgivare under renoveringsprojektet.

Per Fahlén
per.fahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista