Politiker inför rätta för bedrägeri

Den före detta sjukvårdspolitikern i Skaraborg, Nestor Vega, har ställts inför rätta för grovt bedrägeri, misstänkt för att ha kvitterat ut både lön och ersättning för förlorad lön för över en kvarts miljon kronor.

Under flera år damp två separata lönebesked ner i Nestor Vegas brevlåda. Han fick dels ersättning för den lön som dras när uppdraget som politiker gått ut över hans arbete, och dels heltidslön, utan några avdrag från sitt arbete.

Nestor Vega säger att han är oskyldig, och att han inte har märkt något, eftersom hans inkomster varit så omfattande under de här åren.

– Jag har haft inkomster som gör att den här summan, fördelad på alla de här åren, inte bli uppenbar, säger han.

Avlönades utan att vara på jobbet
Nestor Vega säger att han i samförstånd med sin chef på sitt ordinarie arbete som enhetschef inom psykiatrin i Göteborg kommit överens om att flera tjänstledighetsansökningar skulle strykas. Vissa månader ströks 55 timmars bortovaro, och han fick lön trots att han knappt hade varit på jobbet. Detta pågick i flera år.

Nestor Vegas chef vittnade i rätten, och bekräftade att de haft samtal om en sådan lösning. Men chefen säger sig inte haft vetskap om att det skett i en sådan omfattning.

Nestor Vega anser att det som hänt inte är ett brott, eftersom det inte har funnits något uppsåt att fuska.

– Jag kan vara skyldig till att vara klantig, men jag är ingen brottsling, säger han.

Nestor Vega var vice ordförande i primärvårdsstyrelsen i Skaraborg, ledamot i regionfullmäktige, enhetschef inom psykiatrin i Göteborg, och senare chef för primärvården i Lysekil under den tid som bedrägeriet ska ha pågått.

Hans försvarsadvokat yrkade på att åtalet helt skulle ogillas.

Dom väntas den 10 juni.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista