Ungdomsboken tar nya former

Samhället förändras och så också ungdomslitteraturen, som ändras både i form och innehåll. Bland annat skildras familjer på ett annorlunda sätt.

– I flera böcker som kommit under de senaste åren så är det många föräldrar som är mer eller mindre frånvarande. Det har vi sett förut, men det är också intressant att det är många mödrar som är dysfunktionella i någon mening, säger Anna Nordenstam, universitetslektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Det är inte konstigt att många förändringar i samhället även syns i ungdomsböckerna och böckerna ändrar skepnad.

– Det finns en ny genre som heter grafisk roman. Det är inte samma som serieroman utan det är verkligen en slags bildroman där bild och text samspelar. Det skulle man kunna se som ett tecken på att man läser mindre text och mer bild, säger Anna Nordenstam.

Hon är övertygad om att ungdomsboken kommer att finnas kvar, men kanske inte alltid som vi varit vana vid.

– Den tar nya former. Jag tycker att det är bra att den tar nya former. Alltså att det finns böcker på mobilen som kommer nu, att det finns böcker som ligger på nätet, att det finns böcker som har bilder, att det finns serier och att man gör om klassikerna. Men att man också går tillbaka och läser de böcker som finns och att man blandar, säger Anna Nordenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista