Vuxna bryr sig inte om mobbning

De vuxna bryr sig inte när det förekommer mobbning på skolor, det tycker över 60 procent av över 7 000 ungdomar i en stor undersökning om mobbning gjord i Göteborg. Göran Englund som är en av dem som står bakom rapporten säger att vuxna måste samverka för att komma åt mobbningen.

– Vi behöver en viss kompetenshöjning kring mobbning och kränkningar i allmänhet i lärarkåren. Vi vill också sprida det till föräldrar, det är viktigt att vi jobbar tillsammans mot detta och att vuxna lär sig att reagera och är redo att säga stopp.

Var tionde elev i mellanstadiet har någon gång blivit mobbad och i högstadiet är det något färre. Av dem som har utsatts för mobbning så säger 42 procent att det har pågått i ett år eller längre.

Ur rapporten framkommer det också att pojkar är mer utsatta för mobbning än flickor och att mobbningen minskar i takt med stigande ålder.

Den vanligaste formen av mobbning är den muntliga och sker oftast i skolkorridorer och på skolgården. Dessutom så framkommer det att de ungdomar som mobbar skolkar, begår brott och konsumerar alkohol och droger i större utsträckning än andra elever. Vi frågade några gymnasister om mobbning.

Förekommer det någon mobbning på er skola?

– Som jag har sett förekommer det ingen mobbning.

Har ni sett mobbning när ni var yngre?

– Det har man sett jättemånga gånger, folk som går själva och så.

Tycker ni att vuxna ställer upp när någon blir mobbad?

– De tar inte så mycket ansvar, de tror bara att det är ungdomar som hittar på mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista