Lägerassistenter får 1300 per dygn

Anställda inom lägerverksamheten för barn och ungdomar i Göteborg tjänar endast hälften så mycket som sina kollegor i exempelvis Kungsbacka. Trots att arbetet kan pågå i upp emot 16 timmar, plus jourtid under natten, har lägerassistenterna bara omkring 1300 kronor per dygn i ersättning.

Nu har man inlett en löneprocess mot kommunen för att få till stånd ett annat kollektivavtal.

–Varje arbetat dygn får vi lön för nio timmar, resten ska vara någon obetald beredskapstid. I Kungsbacka får vi som habiliteringsassistenter timlön för arbetade timmar och det är så vi vill ha det i Göteborg också, att vi får betalt för den tiden vi faktiskt arbetar.

De läger där Christian Andersson och hans kollegor arbetar är till för barn och ungdomar med särskilda behov. Många har olika bokstavsdiagnoser, autism eller andra besvär. Belastningen på de anställda kan därför bli extra hård, men enligt assistenterna är detta ingenting som Göteborgs Stad är beredda att betala för.

–I möte med arbetsgivaren har de sagt att vi trodde inte att ni tog det här jobbet för lönens skull, utan på något sätt att glädjen att få arbeta med människor skulle vara nog, men det är väldigt svårt att betala hyror och mat med god vilja och kärlek.

Maria Bergström är verksamhetschef på social resursförvaltning, som har hand om lägerverksamheten i Göteborg. Hon hänvisar till att lönen är satt efter kollektivavtalet.

–Det här är ett extrajobb, det är inget jobb som speciellt många har för att klara sin försörjning utan det är ett roligt, kul extrajobb som vi har väldigt lätt att rekrytera till.

Mellan 1280 och 1350 kronor för 24 timmars arbete är det en rimlig ersättning?

–Det är den ersättningen som är avtalad med de fackliga organisationerna. Och vi håller på att se över från Göteborgs stad sida.

När ska den översynen vara klar?

–Det avtalet som gäller, gäller året ut, så innan dess tror jag inte att det blir någon förändring.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista