Blommor kan planteras harmoniskt

Snart kan blomsterrabatterna planeras utifrån en vetenskaplig teori om hur olika blommors färger fungerar ihop.

– Det är alldeles för lätt att man går till plantskolan och väljer en växt för att man tycker om växten eller färgen, men man vet inte i vilket sammanhang man ska sätta den, säger Nina Nilsson som är doktorand på Göteborgs universitet.

Hon är den första personen någonsin som forskar kring rabatters färgkomposition, och hon tycker att vi i allmänhet är dåliga på att tänka på färgsättningen i rabatterna.

– Det kan bli störande eller man känner sig otillfreds över att det inte blev så bra som man tänkt sig, säger Nina Nilsson.

Nina Nilsson forskar kring färgkompositioner i rabatter- dels har hon utarbetat en metod för hur man kan återskapa historiska rabatter, bland annat med hjälp av gamla ritningar och fotografier.

Men hon studerar också färglära, för att förstå vad det är som gör att vissa rabatter upplevs som harmoniska och inte andra. Hon pekar på en stor urna där många lila penséer och några gula har planterats tillsammans, och förklarar varför den kombinationen fungerar:

– Det har att göra med att det är mindre av det gula än det violetta. Lika mycket av varje färg är en typisk fallgrop.

Forskningen beräknas vara klar om ett och ett halvt år, och Nina Nilsson har bland annat som mål är att hennes metoder ska användas i trädgårdsundervisning i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista