150 lärare i Göteborg omplaceras

Över 150 lärare kan komma att omplaceras inom Göteborgs kommun. Detta på grund av arbetsbrist. Lärarna kan inte sägas upp eftersom kommunanställda har anställningstrygghet.

De berörda lärarna kommer i första hand att omplaceras till liknande tjänster inom kommunen.

- Detta har inget med den ekonomiska krisen att göra utan det beror på det sjunkande antalet elever och konkurrensen från friskolor, säger Alf Larsson som är planeringsledare inom Göteborgs kommun.

- Det vi har hört är att det kommer att bli lärare som kommer att bli övertaliga som alltså inte får plats i skolorna på grund av att det är färre elever och att man ska göra besparingar och under 2010 så ska man spara 2 procent och då kommer man att titta på stödet och då finns det specialpedagoger som blir övertaliga och det ser vi med stor fasa för, säger Eva Holmén i Lärarförbundet i Göteborg. 

De berörda lärarna kommer i första hand att omplaceras till liknande tjänster inom kommunen.

Men eftersom Göteborgs kommun inte har så kallad befattningstrygghet som innebär att man inte garanteras ett jobb inom sitt eget yrke så kan lärare omplaceras till andra yrken.

- Vi anser ju att varje yrkesområde har ju sin kompetens och vi kommer i så fall att kräva en kompetensutveckling för de här lärarna. Vi vet också att det finns behov av lärare i förskolan men det är inte bara att säga att jag är lärare kanske 6-9 eller 1-7 så kan jag arbeta som en annan sorts lärare, utan då måste vi ha en kompetensutveckling som motsvarar de behoven som i så fall skulle finnas i förskolan, säger Eva Holmén.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista