Retur i fokus på Kretsloppsparkens dag

I lördags firades Kretsloppsparkens Dag  i Alelyckan i Göteborg.

Nils-Arne Holmlid, informationschef på Kretsloppskontoret, berättar att de firar att Kretsloppsparken funnits i två år och vill då också passa på att informera Göteborgarna om att parken finns.

– Vi vill att alla skall upptäcka att det finns ett trevligt ställe dit man kan åka och både lämna saker för återlämning och samtidigt passa på att fynda i någon av våra shoppar för begagnat, säger Nils-Arne Holmlid.

Behövs det en sådan här dag?

– Ja det tror jag. Det behöver alltid komma ut mer information om hur man kan lämna och att man skall tänka på att saker kan återanvändas. Det kan vi aldrig göra för mycket aktiviteter kring, säger Nils-Arne Holmlid.

På kretsloppsparken får den som vill slänga avfall hjälp med att sortera ut sån't som kan återanvändas. Och dessa produkter säljs sedan på området.

Göteborgarna lämnar varje år mellan 5 000 - 7 000 ton återvinning till kretsloppsparken. Det mesta är möbler, elektronik och byggmaterial.

Men majoriteten av gårdagens besökare rörde sig inte vid återvinningsbingarna, utan kring second-hand affären, fiskdammen eller den upplåsbara hoppborgen som satts upp dagen till ära.

Men två av de få som befann sig borta vid avfallsstationen var Lennart och Marie Humla som inte åkt till parken för att delta i firandet.

– Nej det gjorde det inte, utan vi var överens om att åka hit med lite skrot och grejer och så skall vi skänka lite andra saker. En kaffebryggare och lite krukor och sån't, säger Marie och Lennart Humla.

Under gårdagen pågick en rad aktiviteter på området. Bland annat fick åskådarna se en modevisning och ett uppträdande av en trollkarl.

Lotta Junggren Engberg och sonen Olle tillhörde dem som tagit sig till parken för att uppleva festligheterna.

– Det är framförallt för att min son, som är fyra år, hade ett arbete med att samla sopor och så vidare på förskolan. Så jag tyckte det var en bra grej att komma hit idag, säger Lotta Junggren Engberg.

Vad har sonen sagt om att komma hit?

– Han tycker att det är jättespännande. Han har fått en tröja från Göteborgs Stad som har med sopsortering att göra som han gärna vill ha på sig och tycker att det är spännande, säger Lotta Junggren Engberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista