Flygdag för barn i Säve

För första gången anordnandes i söndags barnens flygdag på Aeroseum i Säve. I försommarvärmen på Aeroseums område, vid de gamla militära bergsanläggningarna intill Göteborg City Airport, kunde barnen bland annat bygga legoflygplan, ställa frågor till piloter eller provsitta helikoptrar, polisbilar och en brandbil från 50-talet.

– Vi är här för att vi är barnvakter och då tyckte vi att det var en lämplig grej att åka hit med barnen så de får titta i lugn och ro. Det är ju det som är häftigt, att de får sitta i helikoptern. Det är ju så svårt när man förklarar för dem så det är ju jätteroligt för dem att få uppleva detta, säger Eva Andersson, som tillsammans med sina barnbarn besökte Aeroseum.

Elias Pilfors var en av många barn som stannat till vid polisbilen.

– Jag vill bara göra det jag vill göra där borta, säger Elias Pilfors.

Vad tycker du om polisbilen?

– Jag satt i den och kollade på polishunden, förklarar Elias Pilfors.

Projektledaren för barnens flygdag, Malin Edmark, berättar att dagen gick ut på att skapa ett intresse för flyg i en målgrupp där intresset annars är rätt så lågt.

– Vi ville även aktivera barn och kvinnor att bli mer intresserade av flyg. Så vi ville att även de skulle få komma och besöka oss och skapa ett intresse för flygplan, säger Malin Edmark.

Hur gör ni för att väcka detta intresse bland barnen?

– Man får komma och röra sakerna, sitta i en riktig helikopter och klättra i stridsflygplan som viggen och liknande, berättar Malin Edmark.

De barn som inte nöjde sig med att vara på marken, hade möjlighet att ta sig en tur över Hisingen. Antingen med helikopter eller med ett mindre sportflygplan.

Filip Lagerqvist från Hjo valde, som de flesta andra, att stanna kvar på marken.

– Jag har åkt i en uppblåsbar rutchkana. Det var kul, säger Filip Lagerqvist.

Marcus Léonarde
marcus.leonarde@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista