Stor miljökonferens i Göteborg

I veckan samlas 1500 forskare från hela världen på en konferens i Göteborg för att diskutera de senaste rönen om kemikaliernas miljöpåverkan.

Dagligen används cirka 50 000 kemikalier som hamnar i naturen och det är ett miljöproblem som kommit i skymundan enligt Göran Dave som är professor i miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Det är nog lite beroende på att kemi är ett ganska komplicerat ämne att förstå för de flesta människor, säger Göran Dave.

50 000 kemikalier som vi använder dagligen slutar så småningom ute i naturen, i dag vet vi väldigt lite om hur de påverkar naturen och därför har det varit svårt att stifta lagar och regler kring användningen. Vad gäller till exempel bekämpningsmedel, som kanske är det man först tänker på när man hör om kemikalier i naturen, har man jämförelsevis bra koll och där finns också de hårdaste lagarna, men kemikalierna finns på så många fler platser.

– Vi har dem i våra kläder, i våra tidningar, vi har dem i vår elektronik, i våra bilar. Vi andas in dem och vi utsöndrar dem och så vidare, säger Göran Dave.

Organisationen Setac, där man diskuterar kemikaliers påverkan på miljön, finns i alla världsdelar och har som mål att lyfta frågan om riskerna för miljön som kemilarierna för med sig, i dag är det andra miljöfrågor som toppar agendan.

– Det är framför allt klimatförändringar och klimathotet, det är ju det stora som vi har framför oss.

Den här årliga konferensen hålls för första gången i Sverige och kommer pågå hela veckan på Svenska Mässan i Göteborg och professor Göran Dave hoppas det kan bidra till att uppmärksamma forskningsområdet.

– Som forskare på universtietet ser vi att pengarna som går till detta minskar, i och med att det är andra miljöproblem som ska hanteras också.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista