Ny hybridbil börjar säljas 2012

Idag presenterade Volvo Personvagnar och Vattenfall ett samarbete kring en ny hybridbil som kan laddas i vanliga vägguttag. Bilen som kan köras i fem mil på enbart el ska börja säljas om tre år.

– Vi ser ju en bilindustri som kommer att byggas om ifrån grunden så betydelsen av dagen är ju oerhört stor, säger Lars G Josefsson, vd för Vattenfall.

Samtidigt som bensin- och dieselpriserna idag nådde de högsta nivåerna på hela året, så presenterade Vattenfall och Volvo personvagnar sitt samarbete kring en ny plug-in hybridbil som ska börja säljas 2012.

Den kan till skillnad från klassiska hybridbilar, laddas i vanliga eluttag, hemma eller i laddningsstolpar på stan. Tack vare nya mer effektiva litiumjonbatterier så kan den köra på enbart el i fem mil, jämfört med hybridbilar som kan köra runt en kilometer på el. Plug-in-bilarna har också en dieselmotor, som går på när elen tar slut.

Volvo PV hade egentligen tänkt lansera en vanlig hybridbil om tre år, men ändrade sig när Vattenfall hoppade på projektet, säger Volvo Pvs VD Stephen Odell.

– Tiderna är tuffa, men vi kommer att fortsätta komma med bra produkter, säger Stephen Odell.

Vattenfalls roll i projektet är att bidra med teknik och infrastruktur. De kommer att ta en avgift för laddningsstolparna och ser dessutom fördelar med att bilarnas batterier som kräver el även kan användas till annat, enligt Lars G Josefsson.

Bilarna kommer att produceras i Torslanda, för den europeiska marknaden, men det är inte klart vilken modell det blir. Varken Vattenfall eller Volvo PV vill heller säga hur mycket projektet kostar, hur många bilar de räknar med att producera eller vilket pris det blir på bilen. Men det står klart att den blir betydligt dyrare än en vanlig bil.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista