"Som en husarrest"

Protest mot höjda färdtjänstpriser

Synskadades riksförbund i Ale riktar nu kritik mot kommunen, efter förslaget om att färdtjänsttaxan höjs med över 30 procent.

Skälet till höjningen är det nya taxesystem som Västtrafik inför och som nu påverkar färdtjänstens resenärer. Det blir både dyrare och svårare för synskadade, säger Eva Carlbrand, ordförande i Synskadades riksförbund i Ale:

 – Det är som en husarrest, nu får vi sitta och räkna på varenda öre. Vi måste ju kunna komma ut också!

Ale kommuns regler och egenavgifter för färdtjänsten är knutna till Västtrafik. När nu det regionala kollektivtrafik-företaget övergår till ett kontokort som laddas, plus vissa påslag, hänger Ale med.

Går tjänstemännens förslag igenom blir det över 30 procent dyrare att åka inom Ale; från 35 till 48 kronor. Det blir också dyrare att åka till Göteborg.

I Ale beslutar politikerna idag, tisdag, om höjningar av färdtjänsttaxan med över 30 procent. Höjningarna börjar gälla den 1 juli. Flera andra kommuner har bestämt att inte göra några påslag efter Västtrafiks avgiftsändringar, bland dem Lerum.

– Går det här förslaget igenom får vi ta till domstol och gå upp i rätten, säger Eva Carlbrand, ordförande i Synskadades Riksförbund i Ale.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista