Sorg och stängda valstugor

Stängda valstugor och flaggor på halv stång mötte göteborgarna på torsdagen efter beskedet att utrikesminister Anna Lindh hade avlidit. Reklam inför EMU-valet plockas ner från spårvagnar och bussar.
- Tungt. Man blir chockad. Det blev nästan lite rysningar i kroppen när man fick höra det. Vi är mammalediga och åkte in till stan, men glädjen över att fara hit avtog lite, förklarade Åsa Peterson, 35, för TT. Lever svenska politiker för öppet i dag? - Vi pratade just om det i bilen på väg in. Det är väl jättebra om man kan vara öppen - men kan man verkligen vara det just inför en folkomröstning, som det nu blir inom några dagar? Det känns lite för bra, funderade Åsa Peterson. Anna Lindh var känd även utomlands, berättade Kristina Wolff, 25, som har kompisar i utlandet. - De visste väldigt fort i går (onsdag) att hon hade blivit knivskuren. Det är jättehemskt att hon är död. Jag tycker att hon var duktig. - Jag kände en stor bestörtning. Hon var en modern politiker. Öppen och glad. Hon var som en vanlig människa, säger Otto Jernström, 39. Går svenska politiker omkring för oskyddat? - Med facit i hand verkar det vara så. Det ska dock inte dras för snabba slutsatser av detta, tycker jag. Man får väl se vad det handlar om när man får fast den här galningen. Men tydligen behöver skyddet ses över lite. Det var skrämmande och chockerande att höra att hon var död, förklarade Inge Johansson, 62, som inte tycker att politiker ska behöva gå omkring med livvakter. - En öppen demokrati, det är att var och en vågar uttrycka sina åsikter utan att man ska slå ihjäl varandra, sade Inge Johansson till TT. All reklam inför EMU-valet från socialdemokraterna, kommer nu att plockas ned från kollektivtrafikens fordon i Göteborg. Det har företaget Wall Street, som sköter trafikreklamen beslutat i samråd med Socialdemokraterna. Socialdemokraternas gruppledare i Regionstyrelsen i västra Götaland, Roland Andersson säger i ett uttalande att Anna Lindhs bortgång är en stor förlust för partiet och arbetarrörlesen. Han säger också att människor ska kunna engagera sig politiskt utan att känna rädsla för sin egen eller sin familjs skull. - Utrikesminister Anna Lindhs tragiska bortgång innebär en svår förlust, i första hand för familjen men också för Sverige, skriver landshövding Göte Bernhardsson i Göteborg i en kommentar. - Vi delar den sorg som drabbat familjen och landet och bereder länsinvånare, som vill framföra kondoleanser, möjlighet till detta på länsstyrelsens kontor i Göteborg, Vänersborg och Mariestad, där kondoleansböcker finns utlagda. Anna Lindh var en uppskattad regeringsmedlem och som utrikesminister aktad långt över rikets gränser skriver Bernhardsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".