Vissa läkemedel stoppas på på sahlgrenska. Anledningen: de är för dyra. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

SU stoppar dyra läkemedel

Vissa nya läkemedel mot neurologiska sjukdomar som MS och Parkinsons är så pass dyra att de nu stoppats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Läkemedlet Duodopa kostar exempelvis 1 000 kronor per patient och dag.

- Än så länge har ingen farit illa säger Björn Holmberg chef på Sahlgrenskas motorikcentrum.

-  Just nu är det stopp. Kanske är det en första varning om att detta inte kan hålla. 

I takt med att vi lär oss allt mer om hur hjärnan fungerar kommer det också nya läkemedel som ger hopp för personer som har neurologiska sjukdomar. Bara under den här våren har det införts 17 nya läkemedel.

Men bakom läkemedlen döljer sig åratals forskning och stora utgifter, pengar som läkemedelsföretagen nu vill hämta hem.

Läkemedlet Duodopa ges till vissa Parkinsonspatienter. Det kostar 1000 kronor per patient och dag. En dyr behandling, men som enligt Björn Holmberg ger effekt:

--  I enstaka fall händer det till och med att man kan ha kvar patienter i arbete men i många andra fall handlar det om att kunna bo kvar hemma och slippa åka in och ut ur sjukhus.

Men de dyra behandlingarna spräcker sjukhusens läkemedelsbudgetar.

I Västra Götaland är det Sahlgrenska som får betala även för patienter som andra sjukhus skickar dit.  

I Västra Götalandsregionen borde hemsjukhusen vara med att betala Sahlgrenskas läkemedelskostnader, anser Björn Holmberg. De Neurologiskt Handikappades Riksförbund, NHR, efterlyser en utjämningsfond där rika landsting delar med sig till fattiga.

Och Björn Holmberg tycker att del är fel att enbart titta på läkemedelskostnaderna, eftersom friskare patienter också belastar samhället mindre.

I Studio ett i P1 idag, tisdag,  efter klockan 16 diskuteras de dyra läkemedlen med bland annat företrädare för Västra Götalandsregionen.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".