Volvo Lastvagnars ledning, med vd Staffan Jufors i spetsen, drar nu tillbaka varslet av 335 anställda på fabriken i Tuve. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix.

Volvovarsel dras tillbaka

Volvo Lastvagnar drar tillbaka varslet av 335 medarbetare vid fabriken i Tuve. Bolaget har nått ett avtal med IF Metall om sänkt arbetstid och sänkta löner.

- Senast i april varslade vi 335 personer i Tuve om uppsägning, men tack vare det här avtalet kan vi dra tillbaka varslet och jobba vidare under krisen, säger Jenny Björsne, presschef på Volvo Lastvagnar.

Avtalet innebär att de anställda både går ner i lön och arbetstid. Lönen sänks med maximalt 4% medan arbetstiden minskas med 10% per månad, enligt Jenny Björsne.

- Det är en acceptabel lösning som helhet men vi skulle inte vilja förhandla över huvud taget, säger IF-Metalls ordförande på Volvo Lastvagnar, Mikael Sällström.

- Det här avtalet är ett steg åt rätt håll, att vi kan behålla de anställda och vara med när det vänder uppåt igen är bra, säger Staffan Jufors, vd.

Något av avtalet, enligt ett pressmeddelande från Volvo Lastvagnar:

  • Den anställde kan komma att arbeta 10 procent mindre varje månad i tillägg till de två stoppdagar per månad som råder för närvarande, enligt kundflexibilitetsavtalet.
  • Bruttolönen minskas med maximalt 4 procent. 
  • Årets lönelyft på 3,3 procent senareläggs utan retroaktivitet till 31 mars 2010.
  • Företaget betalar inte in till Volvo Företagspension för 2009. I pengar innebär detta att pensionsinbetalningen minskar med 500 kronor per månad.
  • Företaget garanterar att inget nytt varsel läggs under avtalstiden som gäller fram till den 31 mars 2010.
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".