Flera boende i Lygnersvidaer har protesterat mot planer på vindkraft i området. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Protester mot vindkraftsplaner

En proteströrelse mot vindkraft håller på att ta form kring Lygnersvider utanför Sätila, där Göteborg Energi planerar en vindkraftpark med 18 till 20 vindkraftverk.

Göteborg Energi har fått ta emot ett 40-tal skrivelser från protesterande grannar och än är det inte för sent att höra av sig. Enligt Tobias Bogeskär på Göteborg Energi är det en lång process kvar till eventuell byggstart. 

–  Det hänger väldigt mycket på vad miljödomstol och regering säger. Det återstår mycket om det kan bli av, men vi jobbar hårt, säger Tobias Bogeskär.

Göteborg Energi har många vindkraftbollar i luften. 100 nya verk vill man ska stå klara runt 2015. Sätilatrakten och Lygnersvider är ett av de områden som ligger med i planeringen.

I början av juni blir det informationsmöte om Lygnersvider och om grannarna där inte känner att de får gehör för sina synpunkter blir det en organiserad proteströrelse.

Tobias Bogeskär på Göteborg Energi vill inte störa grannar, men frågan är om han och grannarna är överens om vad som är en rimligt störningsnivå.

-- Vi vill bygga där det inte finns bostäder. Det kan ju finnas bostäder i närheten, men det får inte störa för mycket, säger Tobias Bogeskär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".