Liten skillnad mellan ja och nej i Göteborg

Fyra procentenheter skilde ja- och nej-sidans röstresultat i Göteborg. Kungsbacka var den enda västsvenska kommun där ja-sidan fick övertaget.
Efter rösträkningen igår var Kungsbacka den enda kommun i Västsverige som sa ja till EMU. Drygt hälften av de 22 000 som röstade i Kungsbacka ville ha euron som valuta medan knappt 48 procent var emot EMU. Annars röstade västsvenskarna totalt sett ungefär som Sverige i sin helhet, fast med stora lokala variationer. Jämnast i Västsverige var det i Göteborg där ja-sidan fick närmare 47 procent av rösterna mot drygt 51 för nej. Relativt jämnt var det också i Partille och i Härryda. Men på Orust och i Alingsås var nejsidans seger förkrossande - i de båda kommunerna fick ja-sidan nöja sig med cirka 35 procent av rösterna.. Valdeltagandet blev lägre i Göteborg än i landet som helhet - 76.7 procent mot drygt 81 procent i riket. Skillnaden i röstdeltagandet mellan Göteborgs stadsdelar var stor. Ett distrikt i Älvsborg hade drygt 90 procents valdeltagande medan ett distrikt i Bergsjön bara lockade 42.3 procent. Högsta valdeltagandet bland kommunerna i Göteborgsregionen hade Lerum och Kungsbacka med runt 86 procent. Blankrösterna i Västra Götaland var 2,2 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".